top of page

Waarom is financieel inzicht zo belangrijk als ondernemer?


Financieel inzicht is één van de basisvoorwaarden voor een succesvol bedrijf. Je moet als ondernemer soms snel kunnen schakelen, kansen kunnen grijpen, snelle beslissingen kunnen nemen, … om je bedrijf te laten bestaan of te laten groeien. Veel ondernemers doen dat op buikgevoel, terwijl de meest succesvolle zich laten leiden door hun cijfers.


Ik geef je enkele vragen om over na te denken.

Weet je of en wanneer je een nieuwe investering kan doen? Of je kan ingaan op een speciale actie bij een leverancier? Met financieel inzicht neem je deze beslissingen gefundeerd (en zonder elke keer naar je boekhouder te moeten bellen 😉).


Wanneer is jouw topseizoen? En wanneer moet je het met minder omzet stellen? Weten wanneer je bedrijf extra geld nodig heeft om de vaste kosten te kunnen blijven betalen, geeft gemoedsrust. Je kan vooraf namelijk maatregelen nemen en je komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Werken met een begroting of een kasplanning is daarom altijd aan te raden.


En gewoon kijken naar het saldo op je rekening hoe je ervoor staat, en of een investering kan of niet, is helaas niet voldoende. Want wat met al die openstaande klanten dan, die nog niet betaald hebben en van wie je nog geld moet krijgen? Wat met leveranciers die jij nog moet betalen? Wat met de BTW? Daarom is het belangrijk om goed zicht te hebben op je cashflow, ofwel je inkomende- en uitgaande ‘kasstromen’ over een bepaalde periode.


En last but not least: wil je winstgevend ondernemen, dan is het ook van belang dat je je overheadkosten onder controle houdt (dat zijn je kosten die je hoe dan ook betaalt, of je nu veel of weinig omzet hebt gedraaid). En dat kan je dan weer heel goed doen als je grip op die uitgaven hebt.


Financieel inzicht geeft vertrouwen aan je buikgevoel. Samen zorgen ze voor goud in je bedrijf!

Comments


bottom of page